«

»

Δεκ 06 2016

Πελοποννήσιοι μαθητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

4ad5317d4c2cf732a9318eac1f41f1e4_l

Σε ημερίδα στο Στρασβούργο έλαβαν μέρος 24 μαθητές της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, με τη συνοδεία των καθηγητών Σπύρου Σπύρη του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και Ουρανίας Σκούμπη του 2ου Λυκείου Ναυπλίου, στις 10 Νοεμβρίου. Η ημερίδα έγινε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Euroscola. 

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, αφού ξεναγήθηκαν στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενημερώθηκαν για τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, έλαβαν μέρος στις προγραμματισμένες εργασίες του Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γίνουν ευρωβουλευτές και να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης με 500 περίπου συνομηλίκους τους από τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσω των ερωτημάτων που έθεσαν, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την Ευρώπη και ειδικότερα για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι μαθητές χωρίστηκαν σε 6 ομάδες εργασίας, καθεμία εκ των οποίων εξέφρασε τον προβληματισμό της για ένα από τα παρακάτω θέματα: μετανάστευση και κοινωνική ένταξη, περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ελευθερία  έκφρασης και προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, ευρωπαϊκή πολιτική και ανάπτυξη, το μέλλον της Ευρώπης, απασχόληση των νέων.

Οι Ελληνες μαθητές απηύθυναν επίκαιρες ερωτήσεις στους αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου που τους υποδέχτηκαν και στους αρμόδιους για το πρόγραμμα Euroscola. Παράλληλα, απέκτησαν εμπειρία στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που χρησιμοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο, απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν.

Tην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε εκ μέρους όλων των μαθητών η μαθήτρια Ελένη Λιάκου, από το 2ο Λύκειο Αργους. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς και στις διαχρονικές αξίες που χαρακτηρίζουν τους Ελληνες ως λαό. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, όπου παρουσιάστηκαν οι τελικές προτάσεις των  πολυεθνικών ομάδων εργασίας, η μαθήτρια παρουσίασε το θέμα της ομάδας της «Αν θα πρέπει η Ευρώπη να περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν διακυβεύεται η ασφάλεια». Η μαθήτρια Πολυτίμη Ιωσηφίδου κατάφερε να περάσει στους τελικούς του Eurogame, όπου η ομάδα της κατέλαβε τη 2η θέση. Ολοι οι μαθητές επέδειξαν τεράστιο ζήλο, ενθουσιασμό και πρωτοβουλία και αποδείχθηκαν άξιοι εκπρόσωποι της χώρας.

eleftheriaonline.gr

338 total views, 1 views today