«

»

Ιούλ 12 2016

Έλαιο δεντρολίβανου: Χρήσεις που δεν γνωρίζατε

1

Αυτός ο θάμνος είναι πραγματικά θαυματουργός για πολλές ασθένειες και παθήσεις. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα για να φτιάξετε τσάι, ενώ το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, χάρη στις ιδιότητές του, χρησιμοποιείται ευρέως τόσο για την αισθητική όσο και για την υγεία. Ανακαλύψτε ποιες είναι οι χρήσεις του ελαίου δεντρολίβανου στο ακόλουθο άρθρο.
Γενικές πληροφορίες για το έλαιο δεντρολίβανου
Αυτό το φυτό χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι οι ιδιότητές του ήταν γνωστές κατά την εποχή των Αιγυπτίων και ότι το χρησιμοποιούσαν με διάφορους τρόπους. Πάντα θεωρούνταν πολύτιμο για τις θεραπευτικές και τις αισθητικές του ιδιότητες. Πιστεύεται ότι κατά το 500 μ.Χ. αποτελούσε μέρος της ελληνικής και της ρωμαϊκής διατροφής, ενώ παράλληλα θεωρούνταν σπουδαίο φαρμακευτικό φυτό. Στις μέρες μας, οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή δεντρολίβανου (θα αναφερθούμε και στο έλαιό του σύντομα) είναι η Ισπανία, η Γαλλία και το Μαρόκο αν και μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθεί σε εύκρατα κλίματα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Το έλαιο δεντρολίβανου είναι θεραπευτικό κι έχει φαρμακευτικές χρήσεις. Ητου πραγματοποιείται μέσω της απόσταξης των ελαίων του φυτού. Είναι έντονο και πολύ συμπυκνωμένο και δεν χρησιμοποιείται ποτέ μόνο του αλλά πάντα διαλυμένο μαζί με άλλα συστατικά.
Οι καλύτερες χρήσεις του ελαίου δεντρολίβανου
Μια από τις βασικές ιδιότητες του ελαίου δεντρολίβανου είναι η αντιγηραντική του δράση. Ανακατέψτε το μαζί με δυόσμο κι έπειτα εφαρμόστε το στο δέρμα σας. Έχει άμεσα αποτελέσματα και είναι καλύτερο από οποιαδήποτε κρέμα του εμπορίου. Επίσης, ηρεμεί το δέρμα και βοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος βελτιώνοντας την εμφάνισή σας σε μόλις λίγα λεπτά. Πολλοί χρησιμοποιούν το δεντρολίβανο για καλλυντικές θεραπείες, χάρη στα πολλαπλά του οφέλη προσδίδει φρεσκάδα, ελαστικότητα, λάμψη, προστασία των κυττάρων και όλα αυτά οφείλονται στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
Το έλαιο δεντρολίβανου έχει επίσης καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται ευρέως από την αθλιατρική. Χρησιμοποιείται κυρίως για μασάζ στους αθλητές με καταπονημένους μύες ή για τραυματισμούς. Βελτιώνει την γενική κατάσταση κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις ή με την απορρόφησή του από τους πόρους. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για τις φλεγμονές που προκαλούνται από αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή τις αιμορροΐδες.
Το έλαιο δεντρολίβανου έχει επίσης σπουδαία αντισηπτική και αντιβιοτική δράση.
 
Το έλαιο δεντρολίβανου χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για τη βελτίωση της γενικής κατάστασης των μαλλιών, είτε έχετε ξηρά ή λιπαρά μαλλιά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν σαμπουάν ή να προσθέσετε μερικές μικρές σταγόνες στο σαμπουάν σας ώστε να καθαρίσει τα μαλλιά σας από την ρίζα ως τις άκρες. Η χρήση του σαν καλλυντικό αλλά και σε θεραπείες των μαλλιών συνεχώς αυξάνεται. Επιπλέον, πολλές κρέμες και λοσιόν περιέχουν εκχύλισμα δεντρολίβανου ή το έλαιό του.
Μπορείτε να φτιάξετε μια πανίσχυρη οδοντόπαστα χρησιμοποιώντας αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου. Βοηθά στην εξάλειψη της άσχημης αναπνοής που προκαλείται από την πληθώρα βακτηρίων που βρίσκονται στο στόμα σας και θα σας αφήσει ένα υπέροχο άρωμα φρεσκάδας.
Το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης με εισπνοές για την καταπολέμηση αναπνευστικών προβλημάτων. Συνιστάται κυρίως σε άτομα που πάσχουν από συμφόρηση στις ρινικές κοιλότητες, κρυολογήματα, γρίπη ή αλλεργίες. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε μια σταγόνα σε κάθε ρουθούνι ώστε να το εισπνεύσετε και να «ξεβουλώσετε» την μύτη σας.
Ακόμα ένα όφελος του ελαίου από αυτό το φυτό είναι ότι βελτιώνει και οξύνει την πνευματική διαύγεια, καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη, μειώνει την ένταση και το άγχος. Ανεβάζει τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειας.
Λόγω των τονωτικών και αναζωογονητικών του αποτελεσμάτων, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που προλαμβάνει τις ασθένειες τόσο του αναπνευστικού όσο και του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον καταπολεμά τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα κάνοντας μασάζ με αυτό στο στομάχι και κάτω χαμηλά στην κοιλιά. Αν κάνετε μασάζ στην πλάτη σας θα βοηθήσει στην αποβολή των υγρών από το σώμα. Λόγω των διουρητικών του ιδιοτήτων χρησιμοποιείται και για την θεραπεία του ίκτερου.
 
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πόνους της περιόδου. Μπορείτε να εφαρμόσετε λίγες σταγόνες και ένα ζεστό πανί, για παράδειγμα, ή να κάνετε μασάζ με αυτό για να ζεσταθεί περισσότερο αυτή η περιοχή. Είναι τέλειο για να φύγει το πρήξιμο όπως επίσης και για τον περιορισμό των πονοκεφάλων.
Αν το ανακατέψετε με άλλα αιθέρια έλαια, για παράδειγμα με αμύγδαλο, το έλαιο δεντρολίβανου είναι ιδανικό για την θεραπεία της φαλάκρας ή της τριχόπτωσης,όπως επίσης και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στο κεφάλι σας με κυκλικές κινήσεις και αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά πριν πλυθείτε.
Αντενδείξεις του ελαίου δεντρολίβανου
Το έλαιο δεντρολίβανου τονώνει το νευρικό σύστημα κι επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή επιληψία. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από τις κυοφορούσες (κατά παράδοση χρησιμοποιούταν για την πρόκληση τοκετού). Τα άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα πρέπει επίσης να το αποφεύγουν. Σε περίπτωση που δεν διαλυθεί καλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, φαγούρα, κάψιμο και φλεγμονές. Μην το καταναλώνετε και να το χρησιμοποιείτε πάντα υπό την επίβλεψη ενός γιατρού ή εναλλακτικού θεραπευτή.
 
Πηγή: meygeia.gr

588 total views, 1 views today